Ook seksdate met virtueel minderjarige nu strafbaar

28 juni 2018 – Terre des Hommes is verheugd dat met het wetsvoorstel ‘Computercriminaliteit III’ ook de strafbaarstelling van het aansturen op een sexdate met een ‘virtuele creatie van een persoon die de leeftijd van achttien jaren nog niet heeft bereikt’ vanmiddag in de Eerste Kamer is aangenomen.

De nieuwe wet maakt inzet van de lokpuber mogelijk, waarbij volwassen politierechercheurs zich voordoen als minderjarigen. Deze methodiek werd al door de politie uitgeprobeerd om personen te traceren die zich bezighouden met grooming of het online ronselen van minderjarigen voor de prostitutie. Maar de rechter oordeelde dat het benaderen van een virtuele minderjarige voor seks door een volwassen persoon in tegenstelling tot het benaderen van een persoon van vlees en bloed geen strafbaar feit oplevert. Dat wordt nu dus anders. Terre des Hommes heeft lange tijd voor deze wetswijziging gelobbyd.
Terre des Hommes maakt al enige jaren gebruik van lokpubers in de programma’s Sweetie en WATCH Nederland.

Sweetie
Sweetie is een virtueel 10-jarig Filippijnse meisje, dat zich ophoudt in duistere online chatrooms, die worden bezocht  door mannen op zoek naar webcamseks met minderjarigen. Duizenden mannen boden geld voor seks met Sweetie. In landen als Engeland, Australië en Polen leidde dat tot veroordelingen. Maar niet in Nederland, omdat de wet hier niet voorzag in strafbaarstelling van het verleiden tot seks met een virtuele minderjarige.

WATCH Nederland
WATCH Nederland zet lokprofielen en lokadvertenties in om ronselende loverboys te ontmaskeren en hun potentiële klanten af te schrikken met als doel de handel in minderjarigen voor seks kapot te maken. Tot op heden kregen klanten die, nadat hen was aangegeven dat de prostituee in de advertentie eigenlijk minderjarig was, slechts een waarschuwing als zij de seksafspraak toch wilden doorzetten. Ook de webcamseks klanten van Sweetie kregen zo’n waarschuwing. Maar nu is het straks dus mogelijk dit soort klanten strafrechtelijk te laten vervolgen, evenals pooiers die proberen een lokpuber te ronselen.
Terre des Hommes hoopt hiermee nog effectiever te kunnen optreden tegen de handel in minderjarigen voor seks.

‘Een enorme winst’ 
Carel Kok, algemeen directeur van Terre des Hommes: “De online handel in minderjarigen voor seks is de laatste jaren explosief gestegen. Wij weten dat je voor succesvolle interventie zelf online moet gaan om klanten en aanbieders van hun anonimiteit te beroven, waarmee je de handel kunt frustreren. Nu de Nederlandse wetgeving is aangepast kunnen wij naast waarschuwingen geven ook politie en justitie inschakelen. Dat is een enorme winst. ”.

Lees meer hierover in een artikel in de Gelderlander dat op 30 juni 2018 is verschenen. 

2019-02-13T11:27:48+00:00