Sextortion

Hoe kan dat nou? Je bent jong en je deelt opeens ondeugende seksfoto’s of filmpjes online met spannende jongens, mannen of meiden die je in het echt nog nooit hebt ontmoet! Zou jij dat soort naaktfoto’s of -videootjes ook meteen delen met een leuke jongen die je voor het eerst bij de bushalte ontmoet. Of met een onbekende je aanspreekt en je naar de weg vraagt? Dat klinkt toch ondenkbaar? Gek genoeg gebeurt dit online wel. En veel te vaak!

Door seksueel getinte foto’s of filmpjes van jezelf te delen of je heel intiem te tonen op de webcam loop je het risico slachtoffer te worden van sextortion, dat is chantage waarbij die onbekende ‘leuke jongen of man jou plotseling de meest verschrikkelijke dingen kan laten doen omdat hij dreigt jouw intieme beeldmateriaal online te zetten of naar jouw ouders of schoolvrienden en -vriendinnen te sturen. Daarmee kan jouw leven in een hel veranderen!

Aydin C (40) uit Tilburg, bekend onder de bijnaam ‘de webcamafperser’, chanteerde wereldwijd jongens en meisjes door hen te verleiden tot seksuele handelingen voor de webcam, die hij stiekem vastlegde. Door zich voor te doen als jongen of meisje en zijn slachtoffers te manipuleren, gingen die tieners echt ongelooflijk ver voor de computercam.

Op deze plek willen wij jou waarschuwen: Doet dit nooit! Gaat nooit intieme avontuurtjes aan voor de webcam of de camera van jouw smartphone, deel nooit naaktfoto’s of -filmpjes met mensen die je niet kent. En zelfs al ken je ze wel…, vandaag kan iemand jouw vriend of grote liefde zijn, maar morgen…?

Ook willen wij ouders waarschuwen:  Weet u met wie uw zoon of dochter contact heeft op het internet?

Nadat de toen 12-jarige Amanda Todd in 2010 voor de webcam haar borsten aan Aydin C had laten zien, in de overtuiging dat hij een aardige jongen was, eiste hij van haar dat ze verder ging met seksuele handelingen voor de webcam. Durf je dan als minderjarige nog naar een volwassene te stappen en om hulp te vragen?

Amanda zwichtte niet voor de dwang van Aydin C, waarop hij een afbeelding van haar borsten via Facebook verspreidde. Pesterijen, eenzaamheid en grote wanhoop bij Amanda waren het gevolg. Zo groot, dat zij zich van het leven beroofde.

Zit jij in de problemen? Bent u bang dat uw kind of een tiener die u kent in de problemen zit? Meldt dat dan aan WATCH Nederland!

WATCH Nederland behandelt elke dag opnieuw zaken van tieners die worden gechanteerd en uitgebuit nadat intiem beeldmateriaal in handen is gekomen van loverboys en andere misbruikers.

WATCH Nederland stopt deze uitbuiters! Je kunt bij ons veilig melden, zonder dat iemand er iets vanaf weet. Dus chat met ons, bel of mail ons. Wij zorgen ervoor dat jouw probleem wordt opgelost!