Loading...
Informatie over seksuitbuiting2019-02-27T15:05:49+01:00

Seksuitbuiting in Nederland

Bij seksuitbuiting van minderjarigen worden kinderen onder de achttien jaar gedwongen seks te hebben tegen betaling of in ruil voor goederen. De minderjarige wordt behandeld als een seksueel, commercieel object. De uitbuiting vindt meestal plaats door jonge mannen die soms maar enkele jaren ouder zijn dan hun slachtoffers.

Grooming
Loverboys en ook lovergirls zoeken hun slachtoffers onder andere bij het schoolplein, in uitgaansgelegenheden, op hangplekken en bij zorginstellingen. Maar ook via internet ronselen zij slachtoffers. Dit laatste heet grooming of digitaal kinderlokken.

Afhankelijkheidsrelatie
Er is altijd sprake van een afhankelijkheidsrelatie tussen loverboys en hun slachtoffers. Niet alleen vanwege het verschil in leeftijd, maar ook vanwege de onderlinge relatie. Vaak ziet het slachtoffer de loverboy als geliefde, beschermer of vriend. Loverboys richten hun vizier steeds vaker op minderjarigen uit een schaamtecultuur, zoals moslimmeisjes. Deze meisjes zijn gemakkelijk te chanteren met naaktbeelden van zichzelf. Wanneer deze beelden uitlekken hebben zij de eer van hun familie aangetast en is hun toekomst kapot.

Dreiging en chantage
Niet zelden is er bij seksuele uitbuiting sprake van chantage of dreiging met geweld. Uitbuiters zetten pubers onder druk met allerlei chantagemiddelen en zorgen ervoor dat het contact met ouders, verzorgers, vrienden en vriendinnen wordt verbroken. Een veelvoorkomend chantagemiddel is sextortion: de loverboy dreigt seksueel getinte foto’s of filmpjes van het slachtoffer online te zetten of rond te sturen. Via deze methode worden steeds meer pubers tot prostitutie gedwongen.

Seksuitbuiting is strafbaar
Seksuitbuiting (van minderjarigen) is in Nederland strafbaar. Het is een vorm van gedwongen arbeid en een hedendaagse vorm van slavernij.

Aantallen slachtoffers loverboys
Binnenlandse seksuele uitbuiting is in Nederland de meest voorkomende vorm van mensenhandel: per jaar zijn er bijna 3.000 slachtoffers. Nederlandse meisjes vormen een grote groep slachtoffers: 1.320 meisjes worden slachtoffer. Zij komen echter het minst in beeld, slechts 11 procent wordt als slachtoffer van seksuele uitbuiting herkend. Zij krijgen zo dus niet de bescherming die zij nodig hebben.

Bron: Slachtoffermonitor mensenhandel van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.